maanantai 6. joulukuuta 2010

Makuja Vietnamista

Olimme mieheni kanssa häämatkalla Vietnamissa ja siellä nautitut ateriat jäivät mieleen. Näitä aterioita ollaan sitten yritetty vuosien varrella kopioida netistä, lehdistä ja keittokirjoista löytyneiden reseptien avulla. Isommalle seurueelle on mukava laittaa useampi ruokalaji samalla kertaa, mutta erillisinäkin ruokina nämä toimivat hyvin. Viikonlopun vieraille tarjolla oli lohta ja Hot-kastiketta, paistettuja nuudeleita ja katkarapuja sekä naudanlihaa osterikastikkeessa.


Lohta ja Hot-kastiketta

merilohta (määrä riippuu ruokailijoiden ja ruokalajien määrästä)
merisuolaa

kastike:
yhden sitruunan mehu
1 dl vettä
1/2 dl kalakastiketta
1 tuore chili
3 valkosipulinkynttä
1 rkl tummaa sokeria

Ripottele fileelle suolaa ja anna maustua ainakin puoli tuntia. Paista kala uunissa. Me käytämme paksun lohifileen kypsennyksessä apuna paistomittaria. Kala on kypsää, mutta mehevää, kun sisälämpötila on 50 astetta. Kiertoilmalla ja grillivastuksilla 225 °C:ssa reilun kilon painoisen fileen kypsennykseen meni n. 20 min.

Hot-kastikkeen resepti on peräisin erään Mui Nessa sijainneen hotellin tarjoilijalta. Teen Hot-kastikkeen yleensä ihan näppituntumalla, mutta yritin tällä kertaa myös mittailla aineksien määriä. Kastiketta kannattaa maistaa ennen tarjoilua ja lisätä maun mukaan kalakastiketta, vettä ja/tai sokeria.

Sekoita keskenään sitruunamehu, vesi, kalakastike ja sokeri. Hienonna chili ja valkosipuli ja lisää seokseen. Anna kastikkeen seistä ainakin hetki ennen tarjoilua. Dippaa kalaa Hot-kastikkeeseen ja nauti hyvän jasmiiniriisin kanssa.





Paistettuja nuudeleita ja katkarapuja

kypsiä ja jäähtyneitä nuudeleita (3 levyä pikanuudeleita)
2-4 kananmunaa
1 tkl pavunituja tai paketti tuoreita
n. 1 dl suolapähkinöitä
2 sipulia
n. 200 g keskikokoisia tai suuria katkarapuja
3 valkosipulinkynttä

1 dl öljyä
3/4 dl soijakastiketta
1/2 dl kalakastiketta

Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Anna nuudeleiden jäähtyä kunnolla ennen paistamista. Vatkaa kananmunat kaksi kerrallaan kulhossa, mausta pienellä määrällä kalakastiketta. Paista seoksesta suurella pannulla ihan ohut "munakas" (huom! vain kaksi munaa kerrallaan). Pilko munakkaat n. 2 x 2 cm palasiksi. Valuta pavunidut ja sulat katkaravut. Pilko sipulit reiluiksi puolirenkaiksi ja hienonna valkosipuli.

Paista sipulia ja valkosipulia hetken kuumalla (wokki)pannulla, lisää padunidut ja katkaravut. Paista hetki ja siirrä seos odottamaan lautaselle. Laita nuudelit pannuun, lisää öljyn, soijakastikkeen ja kalakastikkeen seos ja paista nuudeleita niin kauan, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Lisää joukkoon aiemmin paistetut sipulit, pavunidut ja katkaravut sekä munasilppu. Kuumenna vielä hetki.






Naudanlihaa ja osterikastiketta

300 g mureaa naudanlihaa
2 rkl osterikastiketta
1/2 tl suolaa
1-2 sipulia
1-2 paprikaa
1 porkkana
öljyä
mustapippuria myllystä

marinadi:
2 tl öljyä
1 rkl riisiviinaa tai kuivaa sherryä
1 rkl maissijauhoa (Maizenaa)
1 rkl kalakastiketta
1 tl tummaa sokeria

Leikkaa ohuiksi n. 3 x 3 cm viipaleiksi. Sekoita marinadin ainekset, lisää lihat ja sekoita hyvin. Anna maustua n. tunnin. Leikkaa porkkana hyvin ohuiksi viipaleiksi, paprika ja sipuli pieniksi paloiksi. Kuumenna pannulla 2 rkl öljyä, lisää sipuli, jonkin ajan kuluttua porkkana ja sitten paprika. Mausta suolalla ja siirrä vihannekset sivuun. Kuumenna 3 rkl öljyä ja laita liha pannulle. Paista hämmentäen, kunnes liha saa väriä. Lisää osterikastike. Kaada vihannekset takaisin pannulle, lisää pippuri ja sekoita. tarjoile hyvän jasmiiniriisin kanssa.








Behind the scene

Jälkiruuat ei ole oikein koskaan olleet mun juttu, mutta tällä kertaa muistin sentään ostaa jotain. Jälkkariksi nautittiin pienen diskoilun jälkeen Frödingenin mutakakkua vadenmamelban ja Gogreenin vaniljakastikkeen kanssa. Ei mitään gurmeeta, mutta maistui ainakin alla esiintyvälle piparipojalle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...