sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Hirveä ja siirappikokeilu

Jouluna saimme tuliaisiksi pohjoisesta muutaman kilon pakastettua hirvenlihaa. En ole elämäni aikana montaa kertaa syönyt hirveä, saati laittanut siitä mitään, joten hieman on hakusessa tämän lihan käyttö. Tällä kertaa pakastimesta otettiin sulamaan jauhelihaa ja siitä syntyi herkullisia pihvejä. Reseptin löysin täältä, alla hieman muunneltu versio siitä. Lisukkeena oli uunissa valkosipulin ja timjamin kanssa paistettuja perunalohkoja sekä balsamicosiirapilla maustettuja herkkusieniä.




Hirvenjauhelihapihvit

600 g hirvenjauhelihaa
400 g possun paistijauhelihaa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
4 rkl kaprista
4 siivua vaaleaa leipää
2 dl GoGreen Ruokaa 
suolaa ja pippuria
tuoretta timjamia

Leikkaa leipäviipaleista kantit pois ja pehmennä leipäpalat kermassa. Sekoita jauhelihat sekä mausteet keskenään ja lisää hienonnettu kuullotettu sipuli ja valkosipuli sekä kapris. Lisää joukkoon pehmentynyt leipä kerman kera sekä hienonnettu timjami ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna levätä hetki. Paista koepulla pannulla ja tarkista maku. Tee taikinasta pihvejä, ruskista pihvien pinnat paistinpannulla ja kypsennä loppuun 200 asteisessa uunissa.

Takinan koostumus oli aika lötkö, mikä johtuu todennäköisesti liian tuoreesta leivästä. Pihvejä oli aika vaikea kääntää pannulla, mutta valmiit pihvien koostumus oli ihanan kuohkea ja mehevä.


Balsamicosiirapin tekoa päätin kokeilla tätini innoittamana. Alla oleva resepti on ensimmäisen kokeilun tulos, joka vaatii ehkä hieman viilausta, mutta hyvältä maistui sekin.

Balsamicosiirappilla maustetut herkkusienet

3/4 dl ruokokide- tai fariinisokeria

1 dl valkoviiniä
3/4 dl vaaleaa tai tummaa balsamicoa
1 rkl soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria myllystä

n. 8 keskikokoista herkkusientä

Sulata sokeri paksupojaisessa pienessä kattilassa. Lisää vähitellen viini. Kun sokeri on  liuennut täysin, lisää balsamico, soijakastike, valkosipuli ja mustapippuri. Anna seoksen kiehua hiljalleen, kunnes se muuttuu hieman siirappimaiseksi. Anna jäähtyä.

Pilko herkkusienet reiluiksi paloiksi. Paista kuivalla pannulla niin, että ne saavat vähän väriä ja ovat vielä napakoita. Sekoita jäähtynyt balsamicosiirappi sienten joukkoon. Itse taisin paistaa sieniä hieman liikaa ja siirappikaan ei ehtinyt jäähtyä kunnolla, joten lopputuos ei ollut aivan sitä mitä hain. Maku oli hyvä vaikka suutuntuma ja ulkonäkö eivät ollet ihan parhaimpia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...