tiistai 5. huhtikuuta 2011

Papu-juuressalaattia ja cajun-marinoitua possua

Viikonlopun vieraiden kanssa nautiskelimme erään toisen ystäväni kehumaa lämmintä papu-juuressalaattia ja cajun-marinoitua possua. Cajun-marinadin ohje on peräisin Jamie's America -kirjasta ja sitä olimmekin kokeilleet aiemmin broilerin kanssa. Jälkkärinä oli ihanaa mustikka-tuorejuustokakkua, vieraiden tuomaa tietenkin.




Lämmin papu-juuressalaatti
(Glorian ruoka & viini, 1/2011)

750 g juureksia (esim. musta- raita- tai keltajuurta ja porkkanaa)
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl fariinisokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Lisäksi
1 dl auringonkukansiemeniä
6 dl marinoituja papuja
n. 4 rkl papujen marinointilientä
200 g sinihome- tai fetatyylistä juustoa
villirucolaa tai tuoreita yrttejä

Pane pavut marinoitumaan edellisenä päivänä.

Pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Kuori ja leikkaa juurekset tasakokoisiksi paloiksi (n. 2 x 5 cm). Laita juurekset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskottele öljyä, viinietikkaa ja sokeria päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista juureksia uunin keskiosassa n. 40 min; kääntele juureksia muutaman kerran kypsennyksen aikana. Paahda auringonkukansiemenet kuumassa, kuivassa paistinpannussa, kunnes ne saavat hieman väriä. Siirrä siemenet lautaselle jäähtymään.

Yhdistä juurekset ja marinoidut pavut. Nosta kasvikset tarjoiluvadille ja valuta papujen marinointilientä päälle. Murusta juusto ja ripottele siemenet pinnalle. Viimeistele salaatti halutessasi rucolalla tai yrteillä. Tarjoa heti.

Käytin juureksina mustajuurta, palsternakkaa ja porkkanaa. Auringonkukansiemenet korvasin kurpitsansiemenillä ja juuston jätin kokonaan pois. Juusto olisi varmaan sopinut hyvin salaatin makuun, mutta yhteenkään hyvään maidottomaan juustonkorvikkeeseen en ole vielä törmännyt.



Marinoidut pavut

6 dl erivärisiä keitettyjä papuja (esim. iso valkopapu, kidneypapu ja mustapapu)
1 dl hienonnettuja yrttejä (esim. oregano tai basilika)

marinadi
1 pieni punasipuli
2-3 valkosipulinkynttä
3/4 dl omenahunajaviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 tl kuivattuja yrttejä  (esim. oregano, rosmariini, basilika)
1/2 (luomu)sitruunan mehu ja raastettu kuori

Valmista marinadi: Kuori ja sienonna sipuli ja valkosipuli. Yhdistä ne viinietikan, öljyn, mausteiden ja sitruunan mehun ja kuoriraasteen kanssa. Sekoita keitetyt, valutetut pavut ja halutessasi yrtit marinadiin. Anna papujen maustua tuorekelmulla peitettynä viileässä vähintään 12 tuntia.




Cajun-marinoitu possu

n. 750 g possun ulkofilettä

marinadi
1 tl cayennepippuria
1 tl paprikajauhetta
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
pieni nippu tuoretta oreganoa ja timjamia (käytä vain lehdet)
1 (tuore) laakerinlehti (poista lehtiruoti ja revi pieniksi paloiksi)
2 valkosipulinkynttä karkeasti pilkottuna
3 rkl oliiviöljyä
1 tl kokojyväsinappia


Laita cayennepippuri, paprika, suola, pippuri ja tuoreet yrtit mortteliin ja hierrä aineksia. Lisää valkosipuli, öljy ja sinappi, ja hiero tahnaksi. Leikkaa file halutessasi pitkittäin kahteen osaan, jolloin mausteilla on enemmän pintaa imeytyä lihaan. Anna lihan olla marinadissa vähintään tunti, mieluiten yön yli.

Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Paista fileeseen kaunis ruskea pinta pannulla ja kypsennä uunissa 150 asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on 70 astetta.





4 kommenttia:

  1. Tämä näyttää hyvältä! Taitaa päätyä viikonlopun kokeilulistalle, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Suosittelen :). Varsinkin papusalaatti oli todella hyvän makuista.

    VastaaPoista
  3. Moi, mistä löysit isoja valkopapuja? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ostanut muistaakseni Vii-Voanista ison pussin voipapuja (butterbeans) ja liottanut ja keittänyt ne ennen marinointia.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...