sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Sieniretkellä

Viime sunnuntaina kävimme jokasyksyiseksi perinteeksi muodostuneella sieniretkellä ystäväperheen kanssa. Treffit oli sovittu Nuuksion ulkoilumajan pihaan ja sieltä meidän perhe johdatettiin Kattilajärven ja Urjan maastoihin. Matkalla nuotiopaikalle saimme kerättyä ihan hyvän sienisaaliin, suppilovahveroita ja mustatorvisieniä. Muitakin syötäviä sieniä löytyi, mutta ne jätettiin metsään. Molempien perheiden esikoiset laskivat innoissaan myös suunnistajia, joita tupsahteli puskista aina silloin tällöin reitillemme.

Siinä se on, retken ensimmäinen sieni


Tällä kertaa metsäretken pakollinen eväs makkara oli mukana keiton muodossa. Resepti on Pirkko Arstilan "Pirkon uudet makuretket" kirjasta, 15 vuoden takaisesta suosikista, joka on ollut pitkään unohduksissa. Tein keiton edellisenä iltana ja nuotiopaikalla keitto lämpesi kätevästi trangialla.


Keitto á la Speedy Gonzales

1/2 lenkkiä makkaraa
4-5 savukinkkua tai meetwurstia
2 mahtavaa sipulia
2 porkkanaa
2 - 3 perunaa
3 valkosipulinkynttä
2 lihaliemikuutiota
1 tlk tomaattimurskaa tai mehua
1litra vettä
2 - 3 rkl worcestershirekastiketta
paprikajauhetta
chilijauhetta
oreganoa
rosmariinia

Viipaloi makkara, kuori ja viipaloi sipulit ja porkkanat. Silppua valkosipuli ja meetwursti. Kuori ja lohko perunat. Paista sipulit kuultavaksi padassa, lisää valkosipuli ja meetwurstisilppu. Kaada pataan n. litra vettä, lisää lihaliemikuutiot, tomaattimehu tai -murska, perunat, porkkanat sekä mausteet ja yrtit. Anna kypsyä kunnes porkkanat ja perunat ovat melkein kypsiä. Lisää makkarat ja tarkista maku.


Keiton lisäksi mukana oli aikuiseen makuun sopivia eväsleipiä, jotka paahdettiin nuotiolla. Leipien välissä oli voita, kraavilohta ja juustoa. Useiden kokeilujen jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että tämän tyyppisiin eväsleipiin Vaasan ruispalat soveltuvat parhaiten. Ne ovat sopivan sitkeitä, joten ne eivät halkeile halsterin välissä.


Jälkiruuaksi oli Yhteishyvän ohjeella tehtyä manteli-suklaatorttua. Torttu oli sopivan kosteaa, mutta kuitenkin käsin retkiolosuhteissa syötäväksi soveltuvaa. Tätä täytyy kokeilla joskus itsekin. Bialettikin raahattiin mukaan, joten kahvinjuojat saivat nauttia torttunsa espresson kanssa.


Manteli-suklaatorttu

100 g tummaa suklaata
150 g margariinia
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
0,75 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl kokonaisia manteleita

Sulata suklaa. Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja rouhi mantelit karkeaksi. Siivilöi jauhoseos rasvaseokseen sulatetun suklaan ja mantelirouheen kanssa. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halk. 24 cm) ja valuta taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunin alatasossa noin 35 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...