keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Joulun ruokakinkerit

Joulua vietettiin tänä vuonna samalla sakilla kuin viimekin vuonna. Tämän joulun menun suunnittelu alkoi jo hyvissä ajoin facebookissa erittäisn salaisessa ryhmässä. Kukin perhekunta laittoi listalle niitä ruokia, joita aikoi itse valmistaa ja samalla käytiin niin asiallista kuin asiatontakin keskustelua muistakin joulunviettoon liittyvistä asioista. Pitkä lista saatiin aikaiseksi vanhoista tutuista sekä uusista tuttavuuksista ja joitain "kuokkavieraitakin" pöytään tulla tupsahti vielä aattona.




Uusia tuttavuuksia tänä vuonna olivat silakkaboquerones, hirven routapaisti ja umpisuolaliha, viskillä marinoitu graavilohi, rapulimesalaatti, kasvikset lasimestarin tapaan, paholaisen hillo, marinoidut suppilovahverot (jotka näemmä jäivätkin syömättä, koska avaamaton purkki on vieläkin jääkaapissa, mur) ja viime kesältä säilötyt uudet perunat. Tänä vuonna sain myös imelletyn perunalaatikon onnistumaan täydellisesti (ainakin omasta mielestäni, heh). Imellytys onnistui niin hyvin, ettei laatikkoon tarvinnut lisätä lainkaan siirappia. Tällä reseptillä mennään ensi vuonnakin, tosin suolaa ei tarvita noin paljon. Uusien perunoiden pakastaminen onnistui myös hyvin ja ne katosivatkin pöydästä alle aika yksikön,  näitä myös pöytään ensi vuonna.

Pöydässä tuli istuttua n. kuusi tuntia ja kattauksia taisi olla vähintään neljä plus välijuomat. Välillä toki kävi pukki, mutta illan päätteeksi tiesi kyllä syöneensä. Ihanaa, kun on tällaisia ihmisiä, jotka suhtautuvat yhtä intohimoisesti ruokaan ja eritoten syömiseen kuin itse!

 

Silakkaboquerones (G R&V 8/2011)

500 g silakkafileitä
Etikkaliemi
4 dl vettä
1 dl etikkaa
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
Mausteliemi
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl sitruunamehua
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
4 valkosipulinkynttä
1 1/2 dl hienonnettua lehtipersiljaa
2 rkl hienonnettua minttua
1 rkl kapriksia
1 dl oliiviöljyä

Leikka silakoista selkäevät pois saksilla. Mittaa etikkaliemen ainekset kulhoon. Lisää silakat liemeen. Anna kypsyä jääkaapissa 4-6 tuntia.

Valuta silakat lävikössä. Mittaa valkoviinietikka, sitruunamehu, sokeri ja suola kulhoon. Kuori ja viipaloi valkosipuli ja hienonna yrtit. Lisää valkosipuli, yrtit ja kaprikset liemeen.

Pese ja kuivaa lasinen säilykepurkki (n. 1 l) huolellisesti. Pyöritä silakkafileet rullalle ja lado purkkiin. Kaada sitruunaliemi ja oliiviöljy päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia.



Lasimestarin kasvikset

1 porkkana
6 retiisiä
1 fenkoli
1 punasipuli
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl sokeria
1/2 dl vettä
1/2 dl leikattua tilliä
suolaa

Kiehauta nesteet ja sokeri. Suikaloi fenkoli, porkkana ja retiisit mandoliinilla. Leikkaa punasipuli ohueksi siivuksi. Kaada kuuma liemi suikaloitujen kasvisten päälle ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä. Siivilöi liemi ja lisää tilli. Mausta suolalla.

Minä annoin kasvisten maustua yön yli, mutta huomattavasti lyhyempikin aika olisi riittänyt. Maku ei varmaan kauheasti kärsinyt, mutta ulkonäkö sitäkin enemmän. Yllä olevassa kuvassa värit ovat vielä kohdillaan, mutta seuraavana päivänä kaikki olivat värjäytyneet kauniin punaisiksi.

Tässä vielä tunnelmakuvia illan kattauksista, katsokoon ken jaksaa.
















"Hieman" eri näköiset Irish Coffeet kuin viime vuonna









Joulusiivouksessa oli löytynyt tämä kymmenen vuotta sitten hankittu aarre ja meidän onneksemme löytäjä päätti jakaa sen kanssamme.



6 kommenttia:

  1. Sorttimentteja oli monta, mutta määrällisesti mopo ei karannut tänä vuonna käsistä :). Jos oltaisiin oltu vain oman perheen kesken, oli valikoima ollut kyllä suppeampi. Nyt, kun ruokien tekovastuu jakautui kuudelle aikuiselle, ei kenellekään jäänyt liikaa tekemistä.

    VastaaPoista
  2. Mahtavan näköinen kattaus ja vedet kielelle herauttava ruokalista (mikä btw tässä vaiheessa syöminkejä on paljon se ;)). Miten muuten uusien perunoiden pakastus tehdään? Esikeitetäänkö niitä vai mitä?
    t. Raisu

    VastaaPoista
  3. Meilläkin vastuu jakautui monen kesken ja sillä tavalla tulee aina myös itselle uusia ruokatuttavuuksia, mikä on minusta osa koko homman suolaa.

    VastaaPoista
  4. Ei voipi sanoa muuta kuin NAM!

    VastaaPoista
  5. Raisu, ryöppäsin puhtaaksi rapsutettuja perunoita muistaakseni 5 minuuttia (sitä en muista oliko vedessä suolaa vai ei), jäähdytin perunat kylmällä vedellä ja kuivasin pyyhkeellä enimmät vedet pois. Pakastimeen laitoin ne tavallisissa pakasterasioissa. Aattona heitin suoraan pakastimesta otetut perunat kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Kiettoaikaa ei tullut katsottua, kun käly hoiti kypsennyksen loppuun :).

    Nanna, kiitos :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...