perjantai 4. tammikuuta 2013

Ohje raitapipolle

Huh hei! Vihdoinkin sain valmiiksi aiemmin lupaamani pipo-ohjeen. Mitään rakettitiedettä tämä ohje ei ole, mutta hyväksi havaittu sellainen kuitenkin. Tuplaresoripipon ohje tulee sitten vähän myöhemmin.
Tällä ohjeella piposta tulee semisti lötkö, mutta jos haluaa lyhyemmän version, kavennukset kannattaa aloittaa aiemmin. Suht laskeutuvan piposta saa käyttämällä sileässä neuleessa hiukan langan puikkosuositusta suurempia puikkoja.

Ohjetta ei ole koeneulottu, joten jos löydät virheen kerrothan siitä minulle. Myös onnisuneista suorituksista saa kertoa, jos sellaiseen pysyt tämän ohjeen avulla.


Raituli

Tiheys:
28 s / 10 cm sileää neuletta

Puikot:
2,5 mm ja 3 mm 40 cm pyöröpuikot ja 3 mm sukkapuikot

Langat:
Sandnes Garn Lanett Baby Ull, 100 % merinovilla, väri 1032
Dalegarn Dale Baby Ull, 100 % merinovilla, väri 0083
tai muuta vastaavan vahvuista (vauva)lankaa kahta eri väriä

Koot:
päänympärys n. 50-53 (54-57) 58-61 cm

Lyhenteet:
o = oikein
o kiertäen = oikein kiertäen
n = nurin
2o yht = 2 oikein yhteen

Ohje:
Luo 126(132)138 s pienemmille puikoille värillä A. Yhdistä pyöröneuleeksi ja merkitse kerroksen vaihtumiskohta silmukkamerkillä. Neulo 1o kiertäen, 1n joustinneuletta 3(4)5 cm.
Vaihda työhön väri B ja suuremmat puikot. Neulo sileää neuletta 2 kerrosta, vaihda väri ja neulo värillä A 2 kerrosta. Jatka näin kunnes työn korkeus on n. 15(16)17 cm.
Aloita kavennukset. Neulo *19(20)21, 2 o yht*, toista * * vielä 5 kertaa. Neulo 1 krs oikein. Neulo *18(19)20, 2o yht*, toista vielä 5 kertaa. Jatka kavennuksia samalla tavalla joka toisella kerroksella neulomalla kavennusten välillä aina yksi silmukka vähemmän. Kun kavennusten väliin jää 12(13)14 silmukkaa, tee loput kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 12 s, katkaise lanka, pujota se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja kiristä.
Viimeistely:
Päättele kaikki langanpäät nurjalle. Kastele pipo haaleassa vedessä kunnolla, puristele ylimääräiset vedet pois varovasti. Anna kuivua tasolla tai ilmapallon päällä. Jos käytät ilmapalloa, puhalla se sopivan kokoiseksi sovittamalla sitä kuivaan pipoon. Märän pipon sisää puhalletusta pallosta tulee helposti liian suuri ja pipo venyy liikaa.


36 kommenttia:

  1. Tätä ohjetta onkin "tämä-ei-niin-näppärä"-neuloja odottanut kieli pitkällä. Riittääkö tähän 50 + 50 g lankaa per pipo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin riittää. Mä voisin käydä shoppailemassa sulle langat, mitäs värejä sais olla?

      Poista
  2. Hei! Kiitos paljon ohjeesta! Tosi kivan näköinen pipo! Kysyisin yhtä pientä tarkennusta. Sisältyykö tuohon 15(16)17 senttiin ennen kavennuksia myös resorin pituus vai vain sileän neuleen pituus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että olet löytänyt ohjeen :). Noihin mittoihin sisältyy resori ja sileä neule. Ja tietysti se on vähän maku kysymys kuinka pitkän ja "lötkön" piposta haluaa.

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi! Ajattelinkin, että noin se varmaan menee, mutta päätin vielä tarkistaa. Tekemäsi pipo näyttää mielestäni juuri sopivan lötköltä.

      Poista
    3. Kerrothan, jos ohjeessa on muitakin epäselviä kohtia. Tämä on elämäni ensimmäinen ohje, joten saattaa olla, että jotain on päässyt unohtumaan tai termit ovat epäselviä :)

      Poista
    4. Toki kerron :) Alan juuri kaventelemaan pipoa. Mukava seurata ensimmäisten versioiden syntymistä myös Ravelrystä. Sieltä siis itsekin löysin ohjeesi ihan sattumalta.

      Poista
    5. Jännityksellä minäkin seuraan miten ohje toimi muilla neulojilla :).

      Poista
    6. Marja,

      mistä löydät näin ihania lankoja?

      Poista
    7. Soukan Menitasta olen ostanut nuo langat :)

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta! Kokeilen varmasti, mutta näyttää nopeammat jo ehtineet kommentoida :)

    VastaaPoista
  5. Hei, en löytänyt ainakaan Ravelryn kautta tietoa tuosta langasta, osaatko sanoa kuinka monta metriä per 50g lukee vyötteessä? Ajattelin että voisin sitten katsoa että löytyykö omista varastoista samanpaksuista lankaa ettei tarttis kauheesti silmukkamäärien kanssa alkaa pelleilemään. ;) Kiva pipo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korjailin vähän tuota langan nimen kirjoitusasua ja noilla tiedoilla pitäisi löytyä Ravelrystäkin (sen mukaan metrejä 195/50 g). Toinen lanka, jota olen käyttänyt on Dalegarn Baby Ull. Ohje löytyy myös Ravelrystä ja siellä oli jo 11 projektia :).

      Poista
  6. Hei! Kiitos Marja ohjeesta. Tein sen ohjeesi mukaan, mutta puikoilla 3,5, koska lanka oli paksumpaan, jotain Superwashia. Silmukoita laitoin pienimmän koon mukaan ja tuli ihan hyvä.En ajatellut kastella pipoa - oliko siihen jokin erityinen syy? Terveisin Raija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastelun ansiosta neulepinta tasoittuu jonkin verran ja piposta tulee "laskeutuvampi". Mitenkään pakollista se ei ole, mutta kannattaa kokeilla onko kastelulla mitään vaikutusta, jos et ole sitä aiemmin harrastanut :).

      Poista
  7. Kiitoksia kivasta ohjeesta! Tein tällä tosi kivan pipon Rowanin Fine Tweed langasta. Nyt kelpaa syksyä odottaa! Tässä vielä linkki pipooni:
    http://pihlajanoksalla.blogspot.fi/2013/08/raituli.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, että ohjeesta on ollut iloa ja kauniin pipon olet tehnyt :)

      Poista
  8. Mahtavaa, vihdoinkin löytyi oikea ohje :) Selasin vuosikertakaupalla neulelehtiä läpi eikä missään ollut ja täältähän se sitten löytyi heti ekalla kuvahaulla. Sormet syyhyää päästä illalla neulomaan pikkunuppusille lötköraituleita syksyksi, kunhan saa pikkunuppuset ensin nukkumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos nuppusilla on kovin pienet päät niin ohjetta voi helposti pienentää vähentämällä 6, 12, 18 jne. silmukkaa.

      Poista
  9. Moi ja kiitos! Nyt on tekemistä Joulun pyhinä duunissa. Olen etsinyt tällaisen pipon neuleohjetta jo pitkään. -S-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että ohje ilahduttaa. Muista varata riittävästi lankaa pyhiksi ;)

      Poista
  10. Yksi Raituli on taas valmistunut ohjeellasi. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
  11. Tätä minun täytyykin päästä kokeilemaan heti kun mahdollista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tälle pipolle löytyy käyttöä vähän lämpimimmilläkin keleillä :)

      Poista
  12. Kiitos hyvästä pipo-ohjeesta! Oma piponi valmistui äskettäin, tosin ilman raitoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta ja kiva kuulla, että ohje on toimiva :)

      Poista
  13. Moi,
    Kiitos ensin ihanan näköisestä ohjeesta. Tämä pitää laittaa puikoille heti kun saan sopivaa lankaa. Sellaista kysyisin, kun en ole koskaan pipoja neulonut, että missä vaiheessa tarvitaan noita 3 mm sukkapuikkoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 3 mm:n sukkapuikkoja tarvitaan pipon kavennusvaiheessa, kun pipon ympärysmitta on pyöröpuikon pituutta pienempi. Toki pipon voi neuloa käyttäen ainoastaan sukkapuikkoja, mutta silloin puikon vaihtokohtiin saattaa jäädä löysempiä silmukoita.

      Poista
  14. Tunnustan tehneeni ;) http://pappadiippa.blogspot.fi/

    -Pappadiippa

    VastaaPoista
  15. Hauska "viritys" ja kaunis takki :)

    VastaaPoista
  16. Kiitos hyvästä ohjeesta.
    Dropsin Baby Merino oli sopiva lanka juuri tähän ohjeeseen
    ja piposta tuli täydellinen <3

    VastaaPoista
  17. Kiitos ohjeesta! Heti joulurumban jälkeen niin tiedän mitä teen itselle ;)

    VastaaPoista
  18. Hei, minua ihan naurattaa, mutta miten leveä resorikohta on runasta reunaan. Neuloin 54-57cm mukaan samalla langalla ja reunasta reunaan pöydällä mitattuna on 17cm :D näyttää ihan kamalan pieneltä :D tein kyllä alkuun koeneuleen 28cm oli sen 10cm mutta venyykö tämä älyttömästi? :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...